De Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale (deschrijverscentrale) is in het leven geroepen ter bevordering van de leesmotivatie onder jongeren en kinderen. De stichting Schrijverscentrale verzorgt dan ook het bezoek van schrijvers aan scholen, bibliotheken, boekhandels en festivals. Daarbij werkt deschrijverscentrale samen met grote partijen als CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek), het Letterenfonds en de Stichting Lezen.

In dit artikel lees je alles over deze stichting, hoe een schrijversbezoek op school werkt, welke tarieven er zijn en hoe je – samen met een schrijver – aan leesmotivatie op school kunt werken.

Schrijverscentrale voor een schrijver op school

Ben je op zoek naar een schrijver op school? Dan ben je bij de Schrijverscentrale aan het juiste adres. Hier vind je alle Nederlandse en Vlaamse schrijvers die graag een bezoek brengen aan scholen, om de leesmotivatie onder kinderen en jongeren te vergroten.

De Schrijverscentrale

Meer motivatie om te lezen door deschrijverscentrale

Leerkrachten van het basisonderwijs en docenten in het voortgezet onderwijs, het mbo en soms zelfs het hbo ervaren het allemaal: nadat een schrijver vanuit de Schrijverscentrale op bezoek is geweest, hebben veel kinderen weer in zin om te gaan lezen.

Na het bezoek van de Schrijverscentrale werden er veel meer boeken uitgeleend in onze bibliotheek.

Het was fascinerend om te zien hoe geboeid de leerlingen naar de schrijver luisterden toen die vertelde hoe hij zelf spannende verhalen op papier zet.

Kennelijk doet het bezoek van een schrijver toch iets met de klas. Door in gesprek te gaan over lezen, waarom dat wel of juist niet leuk is en hoe je als schrijver zorgt dat je de lezer tot verder lezen verleidt, worden de leerlingen zich meer bewust van de kracht van een goed verhaal. En dan is de kans groter dat ze er zelf ook weer een boek bij pakken.

Leesmotivatie vergroten

Schrijver Theo-Henk Streng bezoekt graag scholen om de leesmotivatie te vergroten. Hij is aangesloten bij de Schrijverscentrale en biedt meerdere programma’s aan voor de basisschool en het voortgezet onderwijs. Zo kan hij praten over specifieke boeken en de daarbij horende problematiek, maar hij is ook voorbereid om in de Kinderboekenweek of in de Boekenweek  van Jongeren aan de slag te gaan met een klas of juist de kinderen een verhaal te laten schrijven (vaak in minder dan een uur!). Want ook zelf schrijven helpt om gemotiveerder te worden meer te gaan lezen.

Leesmotivatie en leesbevordering blijven een uitdaging voor veel scholen en leerkrachten. Leerlingen lezen amper nog een boek. Volgens Theo-Henk Streng moet je daarom ook heel anders naar leesmotivatie gaan kijken. Dit onderwerp behandelt hij dan ook in zijn bezoeken aan klassen.

deschrijverscentrale leesmotivatie Theo-Henk Streng

Tarieven en subsidie

De centrale voor schrijvers hanteert verschillende tarieven. De tarieven zijn afhankelijk  van de auteur, de activiteit waar de auteur voor komt en de tijdsduur. Het basistarief voor een schrijver ligt momenteel op € 265. Veel auteurs vragen echter een hoger tarief. Er komen ook altijd kosten bij voor de administratie, reiskosten en btw. Voor een actueel overzicht bezoek je het beste de website: deschrijverscentrale. Hier kun je via een handige tool de tarieven berekenen.

Theo-Henk Streng heeft leesmotivatie hoog in het vaandel staan. Hij hanteert daarom geen hoger tarief en is van mening dat leesmotivatie begint bij betrokkenheid door de schrijver.

Voor bezoeken van de Schrijverscentrale gelden subsidies. Deze worden automatisch verrekend op de website.

Schrijver boeken?

Werk je op school aan leesmotivatie en leesbevordering en zoek je naar een schrijver die zich betrokken voelt? Zoek je iemand die vol passie kan vertellen en presenteren over het beroep van schrijver en die kinderen, jongeren en volwassenen mee kan krijgen in de wereld van het geschreven woord? Boek dan Theo-Henk Streng via de website van de Schrijverscentrale.