Schrijver in de klas – basisschool

Als schrijver in de klas op de basisschool biedt Theo-Henk Streng de volgende activiteiten aan. Iedere activiteit duurt ongeveer 1 uur.

schrijver in de klas basisschool

Vertellen over schrijverschap

Aan de hand van een uitgebreide diapresentatie neemt Theo-Henk Streng de klas mee in het vak van schrijver. Hij vertelt over hoe hij zelf begonnen is als schrijver en hoe hij mee deed aan schrijfwedstrijden. Ook laat hij zien dat hij vaak is afgewezen als auteur. Tussendoor stelt hij veel vragen aan de kinderen. Aan het einde van de presentatie is ruimte voor het stellen van vragen.

De kinderen maken op deze manier kennis met het beroep van schrijver en leren dat het belangrijk is om je dromen na te streven. Ook leren ze dat falen niet erg is en je juist dan extra moet doorpakken.

Een schrijfopdracht

Theo-Henk Streng schrijft graag korte verhalen. Zijn kortste verhaal is slechts 24 woorden. En toch vertelt het een heel verhaal! Hij laat dit korte verhaal zien en zal vervolgens met de kinderen samen ook een kort verhaal (en als de tijd het toestaat misschien zelfs wel twee) schrijven.

De kinderen worden zo enthousiast gemaakt voor het vak van verteller en leren de kracht van een goed verhaal echt kennen.

Een schrijfcursus

Voor de school die graag echt wil profiteren van een schrijver in de klas, kan Theo-Henk Streng ook een schrijfcursus verzorgen. In deze cursus worden de kinderen klaargestoomd om een echt verhaal te gaan schrijven. Door deze verhalen later te bundelen, maakt de klas een écht boek dat sowieso als ebook verspreid kan worden.

Theo-Henk Streng verzorgt de aftrap van deze les, de leerkracht neemt het nadien over.

De kinderen leren hoe ze een verhaal bedenken, opzetten door een synopsis te schrijven, uitwerken, laten ‘rijpen’ en vervolgens voltooien. Dit proces kan binnen een thema passen.

Alle kinderen een boek

Nadat Theo-Henk Streng als schrijver in de klas is geweest, geeft hij de kinderen allemaal het ebook “Zwijgen is beter” cadeau. Zo hebben zij een blijvende herinnering aan het schoolbezoek.

Leesbevordering met Zwijgen is beter van Theo-Henk Streng

Extra: fysiek boek

Veel scholen vinden het leuk om hun leerling een blijvende herinnering te geven in de vorm van een boek. Tegen een absolute bodemprijs zijn de boeken ook in boekvorm te leveren. Indien tijdig gecommuniceerd kan dit ook nog voor het schoolbezoek, zodat de hele klas het boek gelezen heeft.