Theo-Henk Streng, wie is dat?

Als je een schrijver in de klas uitnodigt, wil je natuurlijk wel weten wíe je dan binnenhaalt. Theo-Henk Streng is de schrijver van zowel kinderboeken als young adult thrillers. Al van jongs af aan wilde hij graag schrijven. Hij vertelde en bedacht al verhalen voor hij een pen vast kon houden.

Theo-Henk Streng

Tijdens de basisschooltijd schreef hij schriftjes vol, tot hij een computer kreeg. Die hadden toen nog niet zo’n grote harde schrijf als nu en ook die schreef hij dan ook regelmatig vol.

Schrijfwedstrijd WriteNow!

Theo-Henk Streng was 17 jaar oud toen hij voor het eerst mee deed aan een schrijfwedstrijd. Dat was in 2004. Hij leverde in de voorronde van Utrecht (de provincie waar hij toen woonde) een kort verhaal aan over een familie kannibalen. Het verhaal won niet, maar kreeg wel een eervolle vermelding en hij mocht het voor komen lezen in het oude Tivoli-theater.

In 2005 waagde hij opnieuw een poging met een verhaaltje over twee jongens die elkaar uitdagen en daarbij akelig verrast worden. Ditmaal mocht hij ook komen voorlezen in het Tivoli-theater, maar won hij ook de Utrechtse voorronde. Een paar maanden later won hij – met een nieuw verhaal over een oma die duiven probeert te laten stikken – de landelijke wedstrijd.

WriteNow! is nog altijd de grootste schrijfwedstrijd voor Nederland en België waar jaarlijks nieuw talent uit naar voren komt.

Publicaties

Na het winnen van WriteNow! begon Theo-Henk Streng voor het eerst aan een echt boek te schrijven (voorheen schreef hij alleen maar korte verhalen). Dit boek werd ‘De Nalatenschap’ en gaat over Tim, die opgroeit bij criminele ouders. Als Tims vader vermoord wordt, gaat hij op onderzoek uit naar de dader. ‘De Nalatenschap’ werd bij uitgeverij Holland gepubliceerd. Daar verscheen een jaar later ook ‘Uitgebroken’, het verhaal van Justin, wiens moeder in de gevangenis is beland vanwege drugshandel.

Young adult thrillers van Theo-Henk Streng Schrijver in de klas

Behalve deze boeken verschenen er bij verschillende uitgeverijen verschillende boeken. Zo waren er voor de basisschool de boeken ‘Rovers overvallen’, ‘Toen kwamen de rebellen’ en ‘Verraad in Rio’ bij uitgeverij Delubas, ‘Oorlog in de favela’ bij uitgeverij Borre Educatief en ‘Een vrouw op de achterbank’, ‘Een hard gelach’, ‘Moord op bestelling’, ‘Een gestreept probleem’, ‘De Icoonroof’, ‘Geknipt voor de klus’, ‘Fraude’, ‘Een pakje op de bouwplaats’ en ‘De Lange Man’ bij  uitgeverij Averbode (België).

Kinderboeken van Theo-Henk Streng Schrijver in de klas

In 2022 schreef Theo-Henk Streng voor de nieuwe uitgeverij HIP Publishing een ebook: ‘Dochter van de onderwereld’. Dit is een herkansing voor ‘De Nalatenschap’, want het thema en opzet zijn hetzelfde. Hoe is het om op te groeien als kind van twee criminelen, waarvan er eentje wordt vermoord?

‘Dochter van de onderwereld’ is een populaire young adult thriller (met bovendien een heel spannende trailer)

Andere activiteiten

Naast schrijver is Theo-Henk Streng (opgeleid tot leerkracht basisonderwijs) actief in het onderwijs en werkzaam als ondernemer.

Paspoortje

Naam: Theo-Henk Streng

Geboortedatum: 18 mei 1986

Lievelingskleur: zwart

Lievelingsdier: krokodil

Eet het liefst: Grieks, Argentijns en friet met mayonaise.

Hobby’s: lekker Netflix kijken en heel veel reizen